Antibiotika samt biverkningar

Ibland får man ingen effekt alls av antibiotika och då är de vanligaste anledningarna till detta att man har blivit feldiagnotiserad och därmed även fått fel typ av antibiotika, behandlingstiden kan även ha varit för kort, eller så har man fått fel dos. Den sista anledningen är att kroppen inte av någon anledning har tagit upp medicinen från tarmen. Antibiotika kan dock ge biverkningar oavsett om det fungerar korrekt eller inte för den som äter det. Vilka biverkningar man kan få och hur hög risken är beror på vilket sorts antibiotika som man äter. Det kan ibland vara svårt att avgöra även huruvida download-74biverkningarna kommer ifrån antibiotikan eller om det är en del av infektionen.

En vanlig biverkning av antibiotika är att den naturliga balansen av bakterier i kroppen slås ut. Antibiotikan kan nämligen inte skilja på goda och onda bakterier. Den påverkar därför den normala bakteriefloran som människor har i tarmen, på huden samt slemhinnorna. Många av dessa bakterier är helt harmlösa och till och med godartade. När dessa bakterier slås ut på grund av antibiotikan så kan det leda till att en del sjukdomsframkallande bakterier samt olika typer av svampar lättare får fäste på huden och i kroppen. Därför är vanliga infektioner som man kan få av antibiotika olika svampinfektioner eller att man får lös avföring.

Många rekommenderar att man ska tänka på detta när man äter antibiotikan och samtidigt tillföra nyttiga bakterier i form av kosten, det kan hjälpa en så att man tillfrisknar snabbare och slipper de värsta biverkningarna som man får med antibiotika. Det är dock viktigt att komma ihåg att man inte får ta probiotika och antibiotika vid samma tidspunkt. Dessa slår då ut varandra och effekten av båda preparaten blir värdelös. Många rekommenderar att man ska äta fil eller yoghurt under samma tidpunkt som man äter antibiotika.