Meningen med personliga assistans

Personlig assistans är ett stöd för personer med omfattande funktionsnedsättning. En personlig assistent hjälper till med de saker som inte går att göra pga funktionsnedsättningen. Man kan säga att den personliga assistenten är armar och ben till någon med funktionsnedsättning.personlig assistans Därmed variera arbetet väldigt mycket för en personlig assistent beroende på vilken kund som har personlig assistans. Tänk dig själv, vad skulle du inte längre kunna göra om du fick en stor funktionsnedsättning. Med personlig assistans kan du fortsätta att bo hemma, du kan arbeta, ägna dig åt dina fritidsintressen, ta hand om dina barn och ordna i trädgården. Personlig assistans och personliga assistenter är allas rätt till frihet och att leva som man önskar.

För någon med personlig assistans kan man välja mellan att anordna sin egna personliga assistans, eller vända sig till kommunens alternativ för assistansanordning eller ett privat assistansbolag. Innehållet, tryggheten och flexibiliteten varierar en del mellan typ av assistansanordnare och även mellan olika assistansbolag.

Personlig assistans kostar inte något. Kommun och försäkringskassan har betalningsansvaret. Anlitar du ett assistansbolag så utbetalas assistansersättningen från försäkringskassan direkt till assistansbolaget. Assistansbolaget använder din assistansersättning för att avlöna personliga assistenter, skapa arbetsmiljö och andra assistansomkostander. Vill du till exempel åka på en resa så ser assistansbolaget till så de personliga assistenterna får biljetter och boende betalt.

Personlig assistans gör en stor skillnad i människors liv. För att få personlig assistans måste man ha en omfattande funktionsnedsättning som inte kommer gå över. Ta som exempel någon som bryter flera ben och hamnar i rullstol en kortare period, det berättigar inte till personlig assistans. Är du däremot med om en olycka och blir förlamad, ja då har du rätt till personlig assistans. Även om funktionsnedsättningarna är lika, så går inte en förlamning över.

Ansökan är ofta väldigt omfattande och då kan det vara bra med ett assistansbolag så att allt blir rätt. När du väl fått ditt beslut om personlig assistans, kan du gå med det till den assistansanordnare eller assistansbolag som du vill. Att anordna assistansen själv är också ett alternativt. Skillnaden då från att anlita ett assistansbolag är att alla kostnader ska redovisas till försäkringskassan och du får inte göra någon vinst.