Myter och sanning angående penicillin

Det finns en hel del myter angående penicillin samt rykten angående vad man får och inte får göra när man äter penicillin. Här får du svar på dina vanligaste frågor angående vad som är okej och vad som inte är okej när du är på en penicildr-andrew-j-moyer-penicillinlinkur eller antibiotikakur.

  • Du kan få svamp i underlivet och munnen av antibiotika och penicillin – Denna är sann och handlar och beror på att antibiotikan minskar mängden bakterier i kroppen. Alla bakterier är inte dåliga för kroppen utan vissa bakterier bidrar till en naturlig balans. Till exempel i underlivet, därav kan man få svamp i underlivet eller i munnen när man äter antibiotika eller penicillin.
  • Man kan avbryta behandlingen med antibiotika om man känner sig frisk – falskt, avbrutna antibiotikabehandlingar leder till att det blir fler resistenta bakterier, dessutom kan sjukdomen komma tillbaka samt de olika symptomen när man inte fullgör behandlingen.
  • Penicillin dödar inte bara de onda bakterierna i kroppen – sant, penicillin dödar även de goda bakterierna i kroppen. Men man får trots det inte äta probiotika när man äter en antibiotikakur, dessa motverkar nämligen varandra och bidrar till antibiotika resistens.
  • Man ska inte träna medan man äter antibiotika – sant och falskt, detta beror på infektionen som du har i kroppen som gör att du äter antibiotika. Om du har klamydia så kan du som exempel fortsätta att träna som vanligt under kuren. Det handlar därmed istället helt enkelt om hur du mår av den infektionen som du har i kroppen. Om du har lunginflammation och behöver äta antibiotika så ska du inte träna samtidigt. Infektioner som inte påverkar dig kan du träna med.
  • Man kan inte dricka vin när man äter antibiotika – falskt, en del antibiotika bör dock inte blandas med alkohol som exempelvis flagyl. Det kan göra att de får en sämre effekt.